[O2 FL] Tylne światła przeciwmgielne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Areckit601
    Classic
    • 2010
    • 34

najważniejszy browar - reszta sie nie liczy :diabelski_usmiech
  • winni77
    RS
    • 2009
    • 2183
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No więc moja "gehenna" dowiadywania się jak przystosować O2 FL do ruchu lewostronnego trwa. Bylem w Londyńskiej Skodzie i się trochę motali. Po pierwsze twierdzą, że xenony trzeba wyjąc żeby wyregulować/przestawić na ruch lewostronny :shock: ale nie o tym chciałem. Jak to jest ze tylnymi przeciwmgielnymi, wiem, że w UK legalne jest z drugiej strony niż w Polsce (z prawej?) lub włączone obydwa, wiec zamiast bawić się w przełączania pytam czy nie można po prostu włączyć drugiego i mieć obydwa zapalone? No wiec wg nich istnieje duże prawdopodobieństwo, że drugie światło nie jest podpięte i ze trzebaby dorabiać jakieś kabelki żeby je uruchomić :shock: Ja myślałem, że wystarczy podpiąć VAGa? To jak to w końcu jest?
    Mój "Batmobil"

Komentarz

• tomekjmopl
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1187
      • Opel
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez winni77
      Ja myślałem, że wystarczy podpiąć VAGa? To jak to w końcu jest?
      Tak jest - wystarczy tylko włączyć Vagiem - drugie jest po prostu nieaktywowane

Komentarz

• Trusek
        Rider
        • 2009
        • 520
        • Octavia III (5E3)
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
        Ja myślałem, że wystarczy podpiąć VAGa? To jak to w końcu jest?
        Tak jest - wystarczy tylko włączyć Vagiem - drugie jest po prostu nieaktywowane
        Jesli dasz rade to napisz krok po kroku jak to w tym programie poklikac
        <<>> MACIEJ <<>>
        Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jesli dasz rade to napisz krok po kroku jak to w tym programie poklikac
          Też byłbym zainteresowany zwłaszcza, ze mam kogoś, kto mógłby to dla mnie zrobić (a niestety nie mieszkam w PL). Czyli z tego wynika że w Skodzie pierdoły mi opowiadali, albo chcieli mnie naciągnąć? tomekjmopl, czyli jesteś pewien, że wszystko jest standardowo poprowadzone do obu przeciwmgielnych w O2 FL?
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• tomekjmopl
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1187
            • Opel
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tomekjmopl, czyli jesteś pewien, że wszystko jest standardowo poprowadzone do obu przeciwmgielnych w O2 FL?
            Przed FL na pewno w Ambiente - robił mi to kiedyś kolega Bartek_2012 - jedno kliknięcie i po drugiej stronie tez stała się jasność :wink:

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No więc dziś zabrałem się za sprawdzanie czy jest pociągnięta wiązka do światła przeciwmgielnego i czy jest żarówka. Otóż okazało się, że w Octavii FL nie ma osobnego, specjalnego tylnego światła przeciwmgielnego. Żarówka spełniająca rolę przeciwmgielnego jest normalnym czerwonym tylnym światłem, które to po prostu świeci się mocniej po włączeniu przeciwmgielnego. Więc konkludując - wystarczy włączyć VCDSem. Muszę tylko znaleźć kogoś z takowym w UK :|
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• Zelu00
                Classic
                • 2009
                • 32

Czy ktoś już wie, który bajt/bit jest odpowiedzialny za włączenie drugiego światła przeciwmgielnego w O2 FL

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

No więc dziś zabrałem się za sprawdzanie czy jest pociągnięta wiązka do światła przeciwmgielnego i czy jest żarówka. Otóż okazało się, że w Octavii FL nie ma osobnego, specjalnego tylnego światła przeciwmgielnego. Żarówka spełniająca rolę przeciwmgielnego jest normalnym czerwonym tylnym światłem, które to po prostu świeci się mocniej po włączeniu przeciwmgielnego. Więc konkludując - wystarczy włączyć VCDSem. Muszę tylko znaleźć kogoś z takowym w UK :|
                  no właśnie ..... WYSTARCZY TYLKO ZNALEŹĆ kogoś takiego :-) Ja wciąż szukam, a w sobotę będę miał super warunki do szukania :-) :-) Być może już w sobotę będę super mądry :-)

Zelu00, a Ty masz zwykłą O2 (przed liftową)?? to u Ciebie nie ma problemu ani z włączeniem drugiego przeciwmgielnego, ani z przystosowaniem elektryki i elektroniki auta do ruchu prawostronnego. Poszukaj na forum moich postów - dokładnie opisywałem który bit za co odpowiada.
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• winni77
                    RS
                    • 2009
                    • 2183
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kropeck
                    WYSTARCZY TYLKO ZNALEŹĆ
                    Teraz to już nawet nie wystarczy, bo i tak będę musiał przejechać się do jakiego ASO, bo muszę mieć na to papier No ale Kropeck - liczę na Ciebie
                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• Zelu00
                      Classic
                      • 2009
                      • 32

kropeck, kolega chcial zebym mu to ustawił w jego FLce...

Komentarz

• Yarek
                        Elegance
                        • 2005
                        • 992

No więc moja "gehenna" dowiadywania się jak przystosować O2 FL do ruchu lewostronnego trwa. Bylem w Londyńskiej Skodzie i się trochę motali. Po pierwsze twierdzą, że xenony trzeba wyjąc żeby wyregulować/przestawić na ruch lewostronny
                        Sorki za głupie być może pytanie, ale nie wystarczy włączyć 'travel mode' w menu? Bo chyba do tego to właśnie służy?
                        . pzdr Jarek
                        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Yarek
                          Sorki za głupie być może pytanie, ale nie wystarczy włączyć 'travel mode' w menu? Bo chyba do tego to właśnie służy?
                          Trochę głupie Jako że temat badam już od dobrych kilku m-cy. Więc ostatnio wykonałem telefon do urzędu który zajmuje się przyznawaniem certyfikatów zgodności do ruchu lewostronnego. Najśmieszniejsze jest to, że oni... w ogóle nie chcą widzieć auta! Chcą tylko ksero polskiej i angielskiej instrukcji (wybrane strony). W związku z tym problem ksenonów i prędkościomierza się rozwiązał. Pozostaje tylko światło przeciwmgielne.

A żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie - tak akceptują travel mode oraz prędkość w milach na maxidocie. Co nie oznacza niestety, że jak przyjedzie do robienia MOT (badanie techniczne) może nie obyć się bez problemów.

Oczywiście idąc dalej "tropem" travel mode dziwię się bardzo, że producent nie "zaprogramował" tak softu, żeby również przeciwmgielne się przestawiało. No bo w końcu ten travel mode jest do ruchu lewostronnego...
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• kropeck
                            RS
                            • 2009
                            • 2319
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

winni77, a tak w ogóle, to będziesz w aucie robił przekładkę kierownicy na lewą stronę?? Pytam, bo tak się zacząłem zastanawiać, czy wystarczy faktycznie tylko przeciwmgielne drugie uruchomić i to wszystko??
                            Pozdrawiam,
                            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Damian19840
                              Drive
                              • 2009
                              • 57

zawsze możesz wychaczyć jakiś tani licznik ,nie wiem tylko jak ze światłami przednimi :?:

Komentarz

• winni77
                                RS
                                • 2009
                                • 2183
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kropeck
                                winni77, a tak w ogóle, to będziesz w aucie robił przekładkę kierownicy na lewą stronę?? Pytam, bo tak się zacząłem zastanawiać, czy wystarczy faktycznie tylko przeciwmgielne drugie uruchomić i to wszystko??
                                Nie, nie będę. Cały myk polega na tym, żeby jak najmniej fizycznych zmian w aucie zrobić (w końcu nie wiem czy i kiedy będę wracał do PL). Tutaj nie ma problemu z zarejestrowaniem auta z kierownica z lewej strony. No i druga sprawa - jeśli zastanawiałbym się przekładką, to chyba sprzedałbym auto i tutaj kupił drugie, bo finansowo przekładka się nie kalkuluje. No i nie wiem czy ktokolwiek podjąłby się tematu...

[ Dodano: Czw 22 Kwi, 10 15:47 ]
                                Zamieszczone przez Damian19840
                                zawsze możesz wychaczyć jakiś tani licznik ,nie wiem tylko jak ze światłami przednimi :?:
                                Tani? Raczej ciężko byłoby, chyba że ze szrotu (nowy to chyba kolo 2k zł). A ze światłami jak już pisałem - proszą o wyciąg z instrukcji, który mówi, że przy uruchomieniu trybu lewostronnego (travel mode) światła nie oślepiają jadących z naprzeciwka. Oczywiście to muszą być "rzeczy" fabryczne, lub zmienione przez "fachowców" (potrzebna faktura).
                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• Damian19840
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 57

Spróbuj znaleźć może nakładki na tarcze cos takiego

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Damian19840, dzięki, ale po pierwsze te są do O2 sprzed FL, a po drugie i najważniejsze musi to być zrobione przez fachowy zakład, co musi być sprawdzalne. No i jak na razie powiedzieli, że mph na maxidocie wystarcza
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• Damian19840
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 57

a ile ci za ubezpieczenie zaśpiewają :?: ja za swojego szkodnika płace 1080funtów(dodana zona na provisional)

Komentarz

• winni77
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2183
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sprawdzalem comparedotcom i wyszlo w najlepszym przypadku £570, ale mysle, ze na ~700 sie skonczy.
                                        Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...